Αρχική σελίδα » Εργαστήρια-Βιβλιοθήκες » Βιβλιοθήκη της Σχολής Ο.Π.Ε.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης.

Γενικά

Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Ο.Π.Ε.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκουν  η ενιαία βιβλιοθήκη των Τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης (ΠΕΔΔ),  Επικοινωνίας & ΜΜΕ (ΕΜΜΕ), Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών (ΤΣΣΑΣ) και η βιβλιοθήκη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. 

Εφορεία Βιβλιοθήκης

 • Μιχάλης σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας  της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
 • Νίκος Κουτσιαράς, Επίκουρος Καθηγητής  Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης
 • Δημήτρης Γκούσκος,  Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ
 • Γεώργιος Δότσης, Λέκτορας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
 • Κωνσταντίνος Γώγος, Λέκτορας Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών

ΣΥΛΛΟΓΗ

Η συλλογή της βιβλιοθήκης και των δύο Τμημάτων, ανέρχεται στους 48.000 τόμους βιβλίων και περίπου 552 τίτλους ξενόγλωσσων και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών, έντυπων και ηλεκτρονικών. Η συλλογή διαρκώς εμπλουτίζεται με σύγχρονες εκδόσεις, οι οποίες καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στα Τμήματά μας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ

Είναι το υλικό που παρέχει γρήγορη πληροφόρηση για ένα θέμα, όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, περιοδικά, κ.ά. Το υλικό αυτό δε δανείζεται και φωτοτυπείται με περιορισμούς

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ

Οι διπλωματικές εργασίες και οι διδακτορικές διατριβές διατηρούνται στην τοπική ψηφιακή βάση (προσβάσιμες μόνο για ανάγνωση). Σε έντυπη μορφή διατηρούνται μόνο αυτές των παλαιότερων ετών.

 • Ηλεκτρονικά Βιβλία: Πρόσβαση σε μια πληθώρα ηλεκτρονικών βιβλίων, λεξικών και εγκυκλοπαιδειών.
 • Ψηφιακές συλλογές του Πανεπιστημίου Αθηνών (π.χ. Συλλογή δημοσιευμένων εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1926 έως σήμερα)

 

ΣΠΑΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Βιβλία και περιοδικά που έχουν εκδοθεί  από το 19ο αιώνα έως και  το 1950. Η συλλογή είναι κλειστής πρόσβασης και το υλικό της δεν δανείζεται και δεν φωτοτυπείται.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 Στη βιβλιοθήκη υπάρχει συλλογή με τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών, όπως έχουν ψηφιστεί από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών και τη FIAF. Η συλλογή είναι δωρεά του κ. Ε. Σόρογκα, καθηγητή του Τμήματος ΕΜΜΕ. Η παρακολούθηση των ταινιών μπορεί να γίνει στο χώρο της βιβλιοθήκης,  ύστερα από συνεννόηση με το προσωπικό.

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΕΜ

Δωρεά της βιβλιοθήκης του ΕΚΕΜ  2.176 τόμων που καλύπτει κυρίως Ευρωπαϊκά θέματα.

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΙΑΜΕΠ

Δωρεά της Βιβλιοθήκης του ΕΛΙΑΜΕΠ  2.300 τόμων που καλύπτει θέματα Άμυνας, Ασφάλειας, Εξωτερικής πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

 

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Α.Α. ΦΑΤΟΥΡΟΥ

Δωρεά της προσωπικής βιβλιοθήκης του καθηγητή του Τμήματος ΠΕΔΔ Αργύρη Α. Φατούρου, 5.525 τόμων που καλύπτει θέματα Διεθνούς Δικαίου, Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΚΕΤ)

          Το ΚΕΤ του ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 1992, λειτουργεί στον 6ο όρ. του κτηρίου της Αιόλου, στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Σκοπός του Κέντρου είναι η υποστήριξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου, παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε πληροφόρηση γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νομοθεσία και τις πολιτικές της.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το Σύστημα Δεκαδικής Ταξινόμησης DDC (Dewey Decimal Classification). Στο Dewey  όλοι οι τομείς της γνώσης διαιρούνται  σε 10 κύριες θεματικές κατηγορίες με βάση την τριψήφια σημειογραφία 000-999.

 Οι  δέκα κύριες κατηγορίες είναι:

000      Γενική κατηγορία (Γνώση, Πληροφορική, Βιβλιοθηκονομία και Πληροφόρηση,  Δημοσιογραφία)

100  Φιλοσοφία  - Ψυχολογία

200    Θρησκεία

300      Κοινωνικές Επιστήμες

400     Γλώσσα

500     Φυσικές Επιστήμες- Μαθηματικά

600      Τεχνολογία ( Εφαρμοσμένες Επιστήμες) 

700      Τέχνες

800        Λογοτεχνία

900        Γεωγραφία – Ιστορία


ΤΑΞΙΘΕΤΗΣΗ

Η τοποθέτηση των βιβλίων γίνεται με βάση τον ταξιθετικό αριθμό (ο ταξινομικός αριθμός + τα τρία πρώτα γράμματα από το επίθετο του συγγραφέα ή τον τίτλο του βιβλίου  π.χ  302.23 ΚΟΜ). Κάθε βιβλίο διατηρεί συγκεκριμένη θέση στο ράφι ανάλογα με τον ταξιθετικό του αριθμό. Η επανατοποθέτηση των βιβλίων στα ράφια  γίνεται από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.

 

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για τα μέλη ΔΕΠ (4 βιβλία για 15 ημέρες), το διοικητικό προσωπικό, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες (4 βιβλία για 3 ημέρες). Από το δανεισμό εξαιρούνται τα περιοδικά, το πληροφοριακό υλικό, οι διδακτορικές διατριβές, οι διπλωματικές εργασίες και τα σπάνια βιβλία. Τα Σαββατοκύριακα θεωρούνται κανονικές ημέρες δανεισμού. Ο δανεισμός σταματάει 10 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

 

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΕΥΔΟΞΟΥ

Για τους προπτυχιακούς φοιτητές που δεν έχουν δικαίωμα να προμηθευτούν δωρεάν  συγγράμματα (άρθρ. 80 παρ. 10 του Ν. 4009/2011 (Α195) η Βιβλιοθήκη  διατηρεί  συλλογή  μακροχρόνιου δανεισμού  συγγραμμάτων. Περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε στη  διεύθυνση:  http://www.lib.uoa.gr/yphresies/makroxronios-daneismos-syggrammatwn-eydoxos/


ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργούν 3 φωτοαντιγραφικά μηχανήματα με καρτοδέκτη. Οι κάρτες πωλούνται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

 

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΘΡΩΝ

       Προσφέρεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την παραγγελία άρθρων μέσω του συλλογικού καταλόγου περιοδικών του ΕΚΤ και της http://www.lib.uoa.gr επιλογή Υπηρεσίες → Παραγγελία άρθρων. Η παραλαβή και πληρωμή των άρθρων γίνεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

 

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ- ON-LINE ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη (ιστορικό, συλλογή, δανεισμός ανακοινώσεις, links) θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση των βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ www.lib.uoa.gr (Επιλογή: Κεντρική Βιβλιοθήκη Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών).

Στην ίδια διεύθυνση  ο χρήστης θα βρει επίσης υπηρεσίες όπως:

 

 • Hλεκτρονικό κατάλογο βιβλίων (OPAC)

 Η αναζήτηση γίνεται με μία συγκεκριμένη λέξη- κλειδί κάθε φορά, π.χ.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  γράφετε Επώνυμο, Όνομα   π.χ. Gunter, Barrie

TΊΤΛΟΣ:  γράφετε με ακρίβεια τις λέξεις του τίτλου (εκτός του αρχικού άρθρου). Τα αποτελέσματα της αναζήτησης δείχνουν τον αριθμό των βιβλίων που βρέθηκαν. Επιλέγοντας το  βιβλίο που σας ενδιαφέρει, βλέπετε  τη λεπτομερή περιγραφή του και σε ποια βιβλιοθήκη βρίσκεται. (Σημειώνετε τον ταξιθετικό αριθμό του βιβλίου για τον εντοπισμό του στα ράφια).

 • Ηλεκτρονικά περιοδικά:

Heal,  Συνδρομές του ΕΚΠΑ, SwetsWise

 • Βιβλιογραφικές βάσεις: Παρέχεται πρόσβαση σε πολλές βάσεις δεδομένων π.χ.:CSA Internet Database Service,  ISI Web of Science,  JSTOR, OCLC First search Wilson, OmniFile, Ζέφυρος, Συλλογικός Κατάλογος των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών κ.ά.


 Eνιαία βιβλιοθήκη των Τμημάτων ΠΕΔΔ-ΕΜΜΕ-ΤΣΣΑΣ

 

Η ενιαία βιβλιοθήκη των Τμημάτων ΠΕΔΔ-ΕΜΜΕ-ΤΣΣΑΣ αποτελεί μέρος της κεντρικής βιβλιοθήκης  της Σχολής Ο.Π.Ε. (Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών) στην οποία υπάγεται και η βιβλιοθήκη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

ΘΕΣΗ

Η βιβλιοθήκη των Τμημάτων ΕΜΜΕ - ΠΕΔΔ στεγάζεται σε κτήριο στη συμβολή των οδών Αιόλου 42-44 και Κολοκοτρώνη, στον 5ο και 6ο όροφο. Διαθέτει αναγνωστήριο με 50 θέσεις μελέτης, 5 σταθμούς αναζήτησης στον κατάλογο OPAC και 2 σταθμούς αναζήτησης στη τοπική ψηφιακή συλλογή διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Επίσης λειτουργεί ένας από τους 5 σταθμούς εργασίας των βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ για την υποστήριξη  ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και συγκεκριμένα για φοιτητές με τυφλότητα, μειωμένη όραση και κινητικές αναπηρίες στα άνω άκρα.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Δευτέρα - Πέμπτη:    09:00 -19:30   

Παρασκευή:              09:00 - 16:00

 

Για πιθανές  αλλαγές στο ωράριο (περίοδος εορτών, θερινή περίοδος) παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις που υπάρχουν στην  ιστοσελίδα www.lib.uoa.gr, ή  επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τη βιβλιοθήκη.

 

Υπεύθυνη λειτουργίας Βιβλιοθήκης Σχολής ΟΠΕ :

Ευαγγελία Τσώλα, (etsola[at]uoa[dot]gr)

τηλ. 210 - 3689570

Προσωπικό:

Βιβλιοθηκονόμοι

Διοικητικό Προσωπικό

 

 

 

 

 

Βιβλιοθήκη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Η βιβλιοθήκη Οικονομικών Επιστημών στεγάζεται στην οδό Ναυαρίνου 13Α, στον 2ο όροφο. Διαθέτει 150 θέσεις μελέτης, 11 σταθμούς αναζήτησης στον κατάλογο OPAC και πρόσβαση στο Internet για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Υπεύθυνη λειτουργίας  Βιβλιοθήκης Σχολής ΟΠΕ

Ευαγγελία Τσώλα

email: etsola@uoa.gr
Τηλ: 210 - 3689570

Προσωπικό

 • Αγγελική Τσολάκου, Βιβλιοθηκονόμος, email: atsolak(at)uoa.gr , τηλ. 210 3688025 
 • Θεοδώρα Παλκογιάννη, Βιβλιοθηκονόμος, email: tpalkog(at)uoa.gr, τηλ. 210 3688086
 • Χριστίνα Παπαδοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος, email: hpapado(at)uoa.gr , τηλ. 2103688023
 • Χρυσάνθη Καρασούλου, Βιβλιοθηκονόμος, email: skarasoul(at)uoa.gr , τηλ. 210 3688024