Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

25.07.2017

Προβολές 25/7 της Κινημ. Ομάδας Φοιτητών του Τμήμ. Πολ. Επιστήμης και Δημ. Διοίκησης

Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ιδρύθηκε το 2016 από κινηματογραφόφιλους φοιτητές του Τμήματος, με σκοπό  την προβολή μιας επιλεγμένης ελληνικής ή ξένης ταινίας την εβδομάδα και τη συζήτηση μετά το τέλος της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών σχετικές με τα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών, αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός.

Την Τρίτη στις 25/7 στις 16:00 θα προβληθεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για την κρίσιμη διετία 1973-75, από την αντιδικτατορική εξέγερση έως την επεισοδιακή πρώτη επέτειο της Μεταπολίτευσης.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής 1975 που αποτελεί ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973 και φτάνει έως και τον Αύγουστο του 1975.
Η κάμερα καταγράφει γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή και ανατρέχει στο παρελθόν για να διαφωτίσει ιστορικά τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία.
Παρουσιάζει την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής, στις 7 Φεβρουαρίου του 1975, και πλάνα από τις συγκρούσεις των ΜΑΤ με διαδηλωτές στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Σημαντικά είναι και τα πλάνα από τα γεγονότα που ακολούθησαν του Πολυτεχνείου: η πτώση της χούντας, ο ερχομός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η επιστροφή των εξόριστων Αριστερών, η πρώτη δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία, η ορκωμοσία της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, η κηδεία του ποιητή Κώστα Βάρναλη με την πορεία που ακολούθησε και οι διαδηλώσεις για τα θέματα Παιδείας με επίκεντρο την απεργία πείνας του Νάσου Βαγενά.
Σκηνοθεσία - σενάριο - διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Νίκος Καβουκίδης.
Ηχοληψία: Θανάσης Γεωργιάδης.
Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος.
Τραγούδι: Σωτηρία Μπέλλου, Διονύσης Σαββόπουλος.
Αφήγηση: Κίττυ Αρσένη, Στέλιος Λιονάκης, Αριστούλα Ελληνούδη, Νίκος Κλάβας, Σοφία Ρούμπου, Νίκος Αρμάος, Χρήστος Τσάγκας.
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Πίτσιος.
Ειδικοί συνεργάτες: Άρης Αλαγιάννης, Ελένη Σπανοπούλου.

 

Στις 17:00, την ίδια ημέρα, θα προβληθεί η ταινία ''Cyrano de Bergerac'' του Jean-Paul Rappeneau, χρονολογίας 1990.