Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

08.03.2017

Κινηματογραφική Ομάδα ΠΕΔΔ - Προβολές Μαρτίου

 

Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ιδρύθηκε το 2016 από κινηματογραφόφιλους φοιτητές του Τμήματος, με σκοπό την προβολή μιας επιλεγμένης ελληνικής ή ξένης ταινίας την εβδομάδα και τη συζήτηση μετά το τέλος της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών σχετικές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών, αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός. Οι προβολές γίνονται στο κτήριο που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Σχολής, Αιόλου 42-44, στον 4ο όροφο, Αίθουσα 5, με ελεύθερη είσοδο.

Προβολές ελληνικών και ξένων ταινιών κάθε Τεταρτη, στις 19:00 στην Αίθουσα 5.

Πρώτη προβολή για το εαρινό εξάμηνο: 8 Μαρτίου. Ο Μήνας Μάρτιος θα  είναι αφιερωμένο στη θεματική Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1980.

Με αφορμή την έκθεση GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη http://www.gr80s.gr/index.php/ekthesi-gr80s Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών του Τμημάτος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης αποφάσισε να αφιερώσει τον Μάρτιο σε Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1980. Η δεκαετία του 1980 είναι μια από τις δυο δεκαετίες του 20ου αιώνα που επηρέασαν και επηρεάζουν ακόμα τουλάχιστον στην Ελλάδα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες (άλλη είναι η δεκαετία του 1940). Η επιρροή της στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική ζωή άλλα και στην κουλτούρα και στον πολιτισμό, τη μουσική, η αισθητική της και ότι έγινε τότε το βρίσκουμε μπροστά μας είτε για καλό είτε πια ως  cult και για να γελάσουμε. Πολιτική, η Αλλαγή, το ΠΑΣΟΚ, το Τσοβόλα δώστα όλα, η ένταξη στην ΕΟΚ, ο Ν. 1285/1982 «Για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού Εναντίον των στρατευµάτων κατοχής 1941-44», η πτώση του τείχους του Βερολίνου, Ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

 

Την Τέταρτη 8 Μάρτιου θα προβληθεί η ταινία

Και ξανά προς τη δόξα τραβά. Έτος: 1980.  Σκηνοθεσία Γιώργος Σταμπουλόπουλος, σενάριο Γιώργου Κακουλίδη και μουσική Μίμη Πλέσσα. Η ταινία παρουσιάζει μέσα από την έρευνα μιας τηλεοπτικής ρεπόρτερ σχετικά με το πρόσωπο ενός λαϊκού τραγουδιστή (που έχει γίνει είδωλο για όλη την κοινωνία) του Ντέμη Φλεριανού, (Γιάννης Φλωρινιώτης (αληθινό Γιάννης Αποστολίδης,) μητέρα του στην ταινία η Μιμή Ντενίση) μια σειρά πολιτικών-κοινωνικών καταστάσεων και ζητημάτων των αρχών της δεκαετίας του 1980. Μία σάτιρα της ελληνικής πραγματικότητας και των προϊόντων της υποκουλτούρας Εύκολος πλουτισμός, ερήμωση της υπαίθρου, πολιτιστική εξαχρείωση, κακό γούστο, διατήρηση ενός στείρου αντικομουνισμού, κ.λπ. Τα κόμματα θέλουν να τον κάνουν βουλευτή επειδή είναι δημοφιλής. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1980-1981 και έκοψε 37.445 εισιτήρια. Ήρθε στην 19η θέση σε 25 ταινίες.Βραβεία ΦεστιβάλΚινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1980: 2 βραβεία (τιμητική διάκριση σεναρίου και εύφημος μνεία ΕΚΚΑ).

http://www.pspa.uoa.gr/proboli-protashs/kinhmatografiki-omada-foithton-tm-p-e-d-d-proboli-ths-tainias-kai-3ana-pros-th-do3a-traba-1980.html

 

Την Τέταρτη 15 Μάρτιου θα προβληθεί η ταινία

Ο δράκουλας των Εξαρχείων του 1983 σε σκηνοθεσία Νίκος Ζερβός.Σενάριο: Βαγγέλης Κοτρώνης, Λίλη Πανούση, Τζίμης Πανούσης, Νίκος Ζερβός.

Μετά από μία ταινία για τη λαϊκή μουσική και τα μπουζούκια σε μία άλλη μουσική ταινία με πολιτική άλλα και πολιτιστική σάτιρα. Πέρα από τα μπουζούκια στη δεκαετία του 1980 ειδικά στη νεολαία υπήρχε ένα άλλο είδος μουσικής να αναδύεται σε κάπως underground στέκια. Πάλι μια ρεπόρτερ κάνει μια ερευνά στην Αθήνα με μικρόφωνο και ρωτάει πολίτες.

Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος (Κ. Τζούμας) είναι ένας τρελός επιστήμονας που έχει έρθει στην Ελλάδα από τα Καρπάθια. Ζει με την κόρη (Ι. Μαυράκη) του σ’ ένα διαμέρισμα των Εξαρχείων και μαζί με τους δύο βοηθούς του προσπαθεί να πραγματοποιήσει ένα εντελώς παρανοϊκό σχέδιο: τη δημιουργία του τέλειου μουσικού συγκροτήματος που θα αποτελείται από νεκρά μέλη μεγάλων πεθαμένων μουσικών. Έτσι  κλέβει μέλη από νεκρούς μουσικούς με σκοπό να τους ξαναφέρει στη ζωή και να δημιουργήσει το καλύτερο ροκ συγκρότημα, τις Μουσικές Ταξιαρχίες με αρχηγό τον Τζίμη Πανούση. Η μεγάλη δημόσια συναυλία του συγκροτήματος είναι γεγονός άνευ προηγουμένου. Όμως οι νεκροί, με αρχηγό το Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας (Α. Καφετζόπουλος) επαναστατούν για τις επιδρομές του στα νεκροταφεία και επιτίθενται στο σπίτι του. Βλεπουμε πάλι μια πολιτιστική εξαχρείωση, κακό γούστο, διατήρηση ενός στείρου αντικομουνισμού, και την υπερκατανάλωση μετά της αυξήσεις σε μισθούς και παροχές τα super market.

 

Την Τέταρτη 22 Μάρτιου θα προβληθεί η ταινία

Ταξίδι στα Κύθηρα του 1984 Σκηνοθεσία Θόδωρος Αγγελόπουλος σενάριο Θόδωρος Αγγελόπουλος και Θανάσης Βαλτινός.

Ένας πολιτικός πρόσφυγας (Μάνος Κατράκης) που είχε φύγει στην υπερορία στην ΕΣΣΔ μετά την Εμφύλιο πόλεμο 1946-9 επιστρέφει στην Ελλάδα και συναντά έναν άλλο κόσμο τα πάθη του εμφύλιου δεν έχουν σβήσει το κράτος τον κυνηγά οι συντοπίτες του οι δικοί του άνθρωποι η οικογένεια του για τις απόψεις του που δεν έχουν αλλάξει από όταν έχουν να τον δούνε.

 

Την Τέταρτη 29 Μάρτιου θα προβληθεί η ταινία

Bios και Πολιτεία του 1987 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νίκου Περάκη

Μία ταινία συνεχεία της ταινίας Λούφα και παραλλαγή με περίπου την ίδια διανομή. Ένας ομογενής από την Τασκένδη που έχει σπουδάσει στο Πολυτεχνείο της ηλεκτρονικός είναι κορυφαίος στην επιστήμη του όμως όλοι οι γηγενείς τον λοιδορούν. Είναι σπουδαίος προγραμματιστής και φτιάχνει ένα σύστημα με το λειτουργικό bios που κάνεις δεν καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος ο Διοικητής του Οργανισμού που εργαζετε του ΤΟΕ. Μη αντέχοντας το χάλι του Κράτους της κοινωνίας και της Δημόσιας Διοίκησης αποφασίζει να βάλει μία βόμβα στον Δημόσιο Οργανισμό που εργάζεται ώστε να βγει να μιλήσει στην τηλεόραση πριν τον αγώνα του ποδόσφαιρου που έχει την μεγαλύτερη τηλεθέαση και τότε είχαμε δυο τηλεοπτικούς σταθμούς. Ώστε να αφύπνιση τους πολίτες.