Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

31.10.2017

Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών Τμ. Π.Ε.Δ.Δ. - Προβολή της ταινίας "Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ" (1937)

 

Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ιδρύθηκε το 2016 από κινηματογραφόφιλους φοιτητές του Τμήματος, με σκοπό την προβολή μιας επιλεγμένης ελληνικής ή ξένης ταινίας την εβδομάδα και τη συζήτηση μετά το τέλος της. Σκοπό της έχει θέσει, μέσα από προβολές ταινιών σχετικές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος, να ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα των φοιτητών, αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής προβληματισμών. Οι προβολές είναι ελεύθερες και ο χαρακτήρας διδακτικός-ψυχαγωγικός. Οι προβολές γίνονται κάθε Τρίτη στις 20:00 στο κτήριο που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Σχολής, Αιόλου 42-44, στον 4ο όροφο, Αίθουσα 5, με ελεύθερη είσοδο.

Την Τρίτη 31.10.17 στις 20:00 θα προβληθεί η ταινία

"La Grande Illusion" (1937)

του Jean Renoir (15 Σεπτεμβρίου, 1894 - 12 Φεβρουαρίου, 1979).

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» (La Grande Illusion 1937) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης και δικαίως έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σημαντικότερες ταινίες του 20ού αιώνα.

Ο Κινηματογράφος έχει συχνά πυκνά προσπαθήσει να καταγράψει τις πτυχές και τα δεινά του πολέμου και ειδικά των δύο Παγκόσμιων. Στη «Μεγάλη Χίμαιρα», στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται τρεις Γάλλοι αξιωματικοί που κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αιχμαλωτίζονται από τους Γερμανούς. Παρά την κοινή τους εθνικότητα και την καθημερινή τους συνεργασία, στο να καταφέρουν να αποδράσουν από το στρατόπεδο που κρατούνται, παραμένουν ξένοι, λόγω της ταξικής τους διαφοράς. ο αριστοκρατικής καταγωγής Γάλλος αξιωματικός Ντε Μπελντιέ (Pierre Fresnay), ο υπολοχαγός του μηχανικού Μαρεσάλ (Jean Gabin) και ο πλούσιος Εβραίος αστός Ρόζενταλ, βρίσκονται στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων. Παρά τις αντίθετες τάξεις τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο, σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς σχεδιάζουν να δραπετεύσουν. Όμως η αποτυχία των προσπαθειών τους, τους οδηγεί μοιραία σε μία φυλακή - κάστρο όπου μόνο μία τελική πράξη ανδρείας μπορεί να τους σώσει. Το φιλμ «Η Μεγάλη Χίμαιρα», είναι βασισμένο στις εμπειρίες ενός στρατηγού τον οποίο ο σκηνοθέτης γνώρισε στη διάρκεια της θητείας του στην αεροπορία. Ο Ζαν Ρενουάρ επιχειρεί εδώ μία βαθιά ουμανιστική καταγραφή των κοινωνικών αντιθέσεων και των συνόρων που χωρίζουν ανθρώπους, τάξεις αλλά και χώρες ολόκληρες.

Στο φιλμ πρωταγωνιστούν: ο Ζαν Γκαμπάν, η Ντίτα Πάρλο, ο Ζουλιάν Καρέτ, ο Μαρσέλ Νταλιό και βέβαια ο σπουδαίος ηθοποιός (Sunset Blvd. - 1950) και σκηνοθέτης (The Merry Widow - 1925), Έριχ Βον Στρόχαϊμ (Erich von Stroheim).

Η Μεγάλη Χίμαιρα (La grande illusion)

Γαλλία / France, 1937, μ/α/b&w.
Σκην. / Dir.: Jean Renoir
Σεν. / Scr.: Jean Renoir/Charles Spaak
Φωτ. / Cin.: Christian Matras
Μοντ. / Ed.: Marthe Huguet, Marguerite Renoir
Ηθ. / Cast: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim
Παρ. / Prod.: Réalisation d'art cinématographique (RAC)
Διάρκεια / Dur.: 114 λεπτά